Avant mininakladač - jeden stroj na desiatky prác

Univerzálne kĺbové nakladače Avant sú dnes po celom svete známe, celosvetovo sú to pravdepodobne najpredávanejšie nosiče náradia v segmente kompaktných strojov, alebo ako im zvykneme hovoriť mini nakladačov. Ako to však všetko začalo?

Vývoj nakladačov Avant začal pred 30-timi rokmi, na severe Európy, neďaleko fínskeho mesta Tampere. V tom čase sa vývoju a výrobe nakladačov Avant venovala menšia skupina nadšencov, ktorí už v tom čase mali viac ako 10 ročné skúsenosti v konštrukcii poľnohospodárskych strojov. Prvotné zadanie pre Avant bolo nahradiť ťažkú manuálnu prácu pri chove dobytka a to najmä kydanie hnoja, kŕmenie silážou a pod. A keďže v tom čase na trhu neexistoval cenovo dostupný stroj kompaktnej veľkosti, tak výzva na vyriešenie tohto problému bola prijatá.

Za krátky čas, niekedy v roku 1991 sa „narodil“ prvý, vtedy ešte šmykom riadený nakladač Avant. Poháňal ho benzínový motor o výkone 11 k. Prvý Avant bol schopný silážou nakŕmiť asi 50 kráv za 10 až 15 min. Kŕmilo sa 2 krát denne, 365 dní v roku. Práca, ktorá bola dovtedy vykonávaná len s fúrikom a lopatou a trvala niekoľko hodín denne, bola zrazu vykonaná strojom za zlomok času.

Na ťažkú situáciu malých farmárov reagoval aj prvý reklamný slogan podporujúci predaj nakladačov Avant. Znel asi takto: “Zmeň svoju najnepríjemnejšiu prácu na najpríjemnejšiu!¨ farmári si na pomoc nakladačov Avant zvykli rýchlo. V prvom roku sa vyrobilo a predalo 80 strojov, čo bol na úvod veľký úspech.

Z histórie AVANT

Od samotného začiatku sa kolektív okolo Avant-u sústredil na zlepšovanie konštrukcie aj na vlastný vývoj. Ako ubiehal čas, nakladače Avant sa doplnili o verzie vznetových motorov, bolo vyvinutých viac druhov prídavných zariadení a postupne sa začalo pracovať na stroji, ktorý by oslovil aj zákazníkov v inom segmente trhu. A to bol aj moment, kedy sa Avant začal rozširovať do ďalších krajín Európy a neskôr aj sveta. Úspech týchto malých, no vysoko výkonných strojov došiel tak ďaleko, že už po pár rokoch od svojho vzniku bola založená dcérska spoločnosť Avant Tecno v Nemecku.

Prvý kĺbový nakladač predstavil Avant v roku 1995. Tento nový typ nakladača Avant otvoril pre svojich tvorcov úplne nový svet. Nová modelová rada si veľmi rýchlo našla svoju cestu k novým segmentom trhu ako bola záhradná architektúra, údržba zelene, chov koní a pod. V tom momente sa Avant exportoval už do viac ako 10-tich krajín a zákaznícka základňa sa stále rozširovala. Vďaka tomu vzrástol predaj nakladačov Avant z pôvodných 80 ks ročne, na 80 ks mesačne.

Zvyšovaním záujmu o kĺbové nakladače Avant ako aj zvyšovanie ich predaja veľmi plynule, no pomerne razantne viedol k neustálej modernizácii výrobného závodu, k sústavnému zlepšovaniu produkcie, k zintenzívneniu vlastného vývoja a rozširovaniu výrobných kapacít. Dnes patrí výrobný závod Avant Tecno k tým najmodernejšie vybaveným závodom na svete. Rozloha výrobných kapacít presahuje niekoľko hektárov a samotná výrobná kapacita je nastavená na viac ako 150 ks strojov týždenne

Avant Tecno každoročne pokračuje v nových investíciách do ďalšieho vývoja nových produktov, čoho výsledkom sú stále nové generácie nakladačov Avant, nové modely, ale aj nové prídavné zariadenia, pre ďalšie zvýšenie úžitkovosti. Vývoj sa však nezameriava len na nové stroje, ale aj na zmeny v oblasti designu, v oblasti technických parametrov, spotreby, typu pohonov a pod. Dnes sa Avant môže pýšiť aj veľmi pekným tvarom, pre každého rozpoznateľnou sviežo zelenou farbou, ale aj tým, že ako prvý kompaktný nakladač na svete ponúkol na trh ekologický,  plne elektrický pohon.

Avant dnes ponúka 8 modelových sérií a takmer 200 rôznych typov prídavných zariadení, náradí. Základný stroj – univerzálny kĺbový nakladač má k dispozícii viac ako 20 rôznych možností voliteľnej výbavy, od prídavných závaží až po klimatizovanú kabínu. Výkony motorov sú v rozpätí od 13 k do 57 k.

Model 860i je v súčasnosti najväčší z radu AVANT

Medzinárodný odbyt nakladačov Avant sa dosahuje vývozom do viac ako 50-tich krajín sveta,  a to pre veľmi široké zákaznícke spektrum. Slovensko je hrdou súčasťou predajnej mapy Avant. Stovky spokojných užívateľov využívajú Avant ako svojho každodenného pomocníka.

Univerzálne, kĺbové nakladače Avant v sebe nesú 30 ročnú tradíciu vývoja, konštrukcie, výroby, ale aj lásky k svojim zákazníkom, pretože každé zlepšenie na strane nakladača Avant je robené za účelom zlepšenia kvality práce, podnikania a života svojich zákazníkov. V zmysle pôvodného sloganu, zmeniť nepríjemnú, ťažkú prácu na príjemnú a jednoduchú, Avant poskytuje viac času pre svojho majiteľa a jeho rodinu.